Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Apple iPhone & iPad, Artec3D, ASUS Xtrion, Creaform, DotProduct DPI-8S &DPI-10, FARO Freestyle, G0-Scan, Mantis Vision, Microsoft Kinect, Noomeo, THOR3D, ZEB1, viDoc RTK Rover etc.
Post Reply
juncheol
I have made 30-40 posts
I have made 30-40 posts
Posts: 39
Joined: Mon May 15, 2023 7:23 am
1
Full Name: juncheol choi
Company Details: linetek systems
Company Position Title: Assistant Manager
Country: south korea
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by juncheol »

I have a mobile laser scanner but this scanner doesn't have RGB camera so just give me none colorized point cloud.
If I use theta Z1 with this MLS, Can I get colorized point cloud like BLK 2 GO?
User avatar
smacl
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 1448
Joined: Tue Jan 25, 2011 5:12 pm
13
Full Name: Shane MacLaughlin
Company Details: Atlas Computers Ltd
Company Position Title: Managing Director
Country: Ireland
Linkedin Profile: Yes
Location: Ireland
Has thanked: 643 times
Been thanked: 686 times
Contact:

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by smacl »

juncheol wrote: Thu May 25, 2023 6:54 am I have a mobile laser scanner but this scanner doesn't have RGB camera so just give me none colorized point cloud.
If I use theta Z1 with this MLS, Can I get colorized point cloud like BLK 2 GO?
Depends very much on the mobile laser scanner that you are using. It would need to have a mounting point for a camera and the ability to export a trajectory file with position and pose. The colorization software would need this, the camera intrinsic parameters and the offset details from the camera centre to the IMU centre. Good discussion on this here, https://laserscanningforum.com/forum/vi ... p?p=104301 but it relates to static scanning.

I'd recommend talking to your mobile laser scanner manufacturer to see if they can provide this information and take it from there. External camera support is starting to become the norm.
Shane MacLaughlin
Atlas Computers Ltd
www.atlascomputers.ie

SCC Point Cloud module
geodezja3d_pl
I have made 60-70 posts
I have made 60-70 posts
Posts: 63
Joined: Sat Sep 01, 2018 1:19 pm
5
Full Name: Jakub Kałaska
Company Details: Geodezja3D
Company Position Title: owner
Country: Poland
Linkedin Profile: Yes
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by geodezja3d_pl »

I managed to colorize point cloud from FJDynamics S1 slam scanner with ricoh theta sc2 (worse that Z1).
I did this in Agisoft Metashape. Results were quite good.
juncheol wrote: Thu May 25, 2023 6:54 am I have a mobile laser scanner but this scanner doesn't have RGB camera so just give me none colorized point cloud.
If I use theta Z1 with this MLS, Can I get colorized point cloud like BLK 2 GO?
User avatar
smacl
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 1448
Joined: Tue Jan 25, 2011 5:12 pm
13
Full Name: Shane MacLaughlin
Company Details: Atlas Computers Ltd
Company Position Title: Managing Director
Country: Ireland
Linkedin Profile: Yes
Location: Ireland
Has thanked: 643 times
Been thanked: 686 times
Contact:

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by smacl »

geodezja3d_pl wrote: Thu May 25, 2023 9:48 am I managed to colorize point cloud from FJDynamics S1 slam scanner with ricoh theta sc2 (worse that Z1).
I did this in Agisoft Metashape. Results were quite good.
juncheol wrote: Thu May 25, 2023 6:54 am I have a mobile laser scanner but this scanner doesn't have RGB camera so just give me none colorized point cloud.
If I use theta Z1 with this MLS, Can I get colorized point cloud like BLK 2 GO?
Cool. Was the camera mounted on the SLAM scanner or used with entirely separate static tripod positions? If mounted on the SLAM scanner, we photos taken manually or timed?
Shane MacLaughlin
Atlas Computers Ltd
www.atlascomputers.ie

SCC Point Cloud module
geodezja3d_pl
I have made 60-70 posts
I have made 60-70 posts
Posts: 63
Joined: Sat Sep 01, 2018 1:19 pm
5
Full Name: Jakub Kałaska
Company Details: Geodezja3D
Company Position Title: owner
Country: Poland
Linkedin Profile: Yes
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by geodezja3d_pl »

Separate position of photos but I also mounted camera on this scanner but haven't tried it yet. It shoots with 8 sec interval as well so it's possible.
The trick is to mask your hand/body/tripod in Metashape before aligning panos.
juncheol
I have made 30-40 posts
I have made 30-40 posts
Posts: 39
Joined: Mon May 15, 2023 7:23 am
1
Full Name: juncheol choi
Company Details: linetek systems
Company Position Title: Assistant Manager
Country: south korea
Linkedin Profile: No
Has thanked: 2 times

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by juncheol »

geodezja3d_pl wrote: Thu May 25, 2023 9:48 am I managed to colorize point cloud from FJDynamics S1 slam scanner with ricoh theta sc2 (worse that Z1).
I did this in Agisoft Metashape. Results were quite good.
juncheol wrote: Thu May 25, 2023 6:54 am I have a mobile laser scanner but this scanner doesn't have RGB camera so just give me none colorized point cloud.
If I use theta Z1 with this MLS, Can I get colorized point cloud like BLK 2 GO?
Hi geodezja3d_pl,
How did you do that?
geodezja3d_pl
I have made 60-70 posts
I have made 60-70 posts
Posts: 63
Joined: Sat Sep 01, 2018 1:19 pm
5
Full Name: Jakub Kałaska
Company Details: Geodezja3D
Company Position Title: owner
Country: Poland
Linkedin Profile: Yes
Location: Warsaw, Poland
Has thanked: 21 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Re: Can Ricoh theta Z1 colorize point cloud?

Post by geodezja3d_pl »

Hi!

Metashape workflow:
- Align panoramas with gcp derived from scans.
- Import point cloud
- Colorize point cloud with panoramas
Post Reply

Return to “Hand Held Scanners”