ground points

Discuss all RiScan Pro related issues here.
Post Reply
MariyanYD
I have made <0 posts
I have made <0 posts
Posts: 4
Joined: Tue Nov 20, 2018 11:51 am
Full Name: Mariyan
Company Details: Geotechengineering LTD
Company Position Title: Worker
Country: Bulgaria
Linkedin Profile: Yes

ground points

Post by MariyanYD »

Hello,
I'm new in Riscan Pro and have some problems with finding the right way to extract the ground points. The point cloud that I uses is recieved from mobile scanning and proccessed by Riprocess. I know that there is a way to do that in Riproccess but I'm sure there is way to do this in Riscan pro. There is a lot of trees, buildings, fences and e.c.
If someone is working a lot with this software I'll be glad if help me with this and other appered issues.
Thanks in advance.
User avatar
landmeterbeuckx
V.I.P Member
V.I.P Member
Posts: 715
Joined: Tue May 01, 2012 5:19 pm
Full Name: Lieven Beuckx
Company Details: Studiebureau Beuckx
Company Position Title: Owner
Country: Belgium
Linkedin Profile: Yes
Has thanked: 47 times
Been thanked: 126 times

Re: ground points

Post by landmeterbeuckx »

Curbs ets can be done easily with 3d polylines. There is a functiob to code like a surveyor but for lightposts etc it is not so easy.

Riscan only picks at a point, you cannot slice and try to pick the center of the pole, there is nothing so you can't pick anything. I would hope Riegl would implement a point which is the center of three points on a circle. This wouls eliminate a lot of problems.

I have a workaround but it uses Riscan, Pointcab and Civil 3d. Or you look at something like topodot.
LSBbvba
Surveying services - 3D Laserscanning
Tel : +32477753126
www.lsbbvba.be
[email protected]
MariyanYD
I have made <0 posts
I have made <0 posts
Posts: 4
Joined: Tue Nov 20, 2018 11:51 am
Full Name: Mariyan
Company Details: Geotechengineering LTD
Company Position Title: Worker
Country: Bulgaria
Linkedin Profile: Yes

Re: ground points

Post by MariyanYD »

I want to clear everything(curbs, fences buildings vegetations ) except the topo. The vegetation filter works but the cloud is too big and take lot of time to clear a small piece of the terrain.
User avatar
landmeterbeuckx
V.I.P Member
V.I.P Member
Posts: 715
Joined: Tue May 01, 2012 5:19 pm
Full Name: Lieven Beuckx
Company Details: Studiebureau Beuckx
Company Position Title: Owner
Country: Belgium
Linkedin Profile: Yes
Has thanked: 47 times
Been thanked: 126 times

Re: ground points

Post by landmeterbeuckx »

you have to make an octree at every 5 cm in x, y and z.
Then you filter. Never filter in the original cloud!
LSBbvba
Surveying services - 3D Laserscanning
Tel : +32477753126
www.lsbbvba.be
[email protected]
Post Reply

Return to “RiScan Pro & RiSOLVE”